Két izgalmas recept, ha szereted a rizottót

Étkezés
Rizottó
Ha eddig nem készítettél rizottót, itt az ideje! A legegyszerűbb rizottó recept mellett mutatunk egy olyan tippet is, ami bár nem rizottó, az elkészítése hasonló, és imádni fogod!

Ha próbáltál már otthon készíteni, vagy követed a főzőműsorokat, bizonyára megtanultad, hogy a rizottó készítés nem is annyira egyszerű feladat. Persze nem is kifejezetten bonyolult, ha tisztában vagy pár trükkel.

Ha szeretnéd ellesni a tökéletes rizottó elkészítésének fortélyait, kattints cikkünkre! Ha pedig „csak” pár izgalmas receptre vágysz, görgess lejjebb.

A rizottó készítés fortélyai

Étkezés
Ahhoz, hogy igazán jó rizottót készíts, érdemes pár dologra odafigyelni. Ha szereted a finom rizottót, ugyanakkor az egyszerű megoldások híve vagy, mindenképp olvass tovább.
risotto

Paradicsomos-zöldfűszeres rizottó kecskesajttal

Missing content item.

Szereted a rizottót? Akkor ezt a hamis, hajdina rizottót is imádni fogod!

A hajdina gluténmentes álgabona, emiatt nagyon népszerű a gluténmentes étrend követői körében. Ha célod a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás, iktasd be a hajdinát az étrendedbe!

A hajdina ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag. A kálium, foszfor és magnézium mellett B1 és B2 –vitamint is tartalmaz. Plusz egy érv a hajdina mellett: rost- és antioxidáns tartalma is kiemelkedően magas.

A hajdinát az elkészítés előtt néhány órával érdemes beáztatni, így a szemek kb. négyszeresére dagadnak, a főzési idő is lerövidül. De ha nem áztatod be jó előre, akkor is finom lesz, maximum egy kicsit tovább kell főzni. Az öblítést viszont semmiképp ne hagyd ki! A hajdinát kétszeres mennyiségű vízzel, kevés sóval, esetleg fűszerekkel ízesített vízben szoktuk főzni, csak óvatosan kevergetve, nehogy összetörjenek a szemek.

Gombás, édesköményes hajdina rizottó

Ezt a zöldséges hajdina rizottót szinte bármilyen zöldségből elkészítheted attól függően, hogy épp minek van szezonja, vagy mit találsz otthon a hűtőben. A fűszerezésen is változtass nyugodtan ízlés szerint!

Gombás, édesköményes hajdina rizottó

2

Hozzávalók

  • 200g hajdina
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 l víz
  • 1 db MAGGI Erőleves kocka
  • 1 édeskömény
  • 30 dkg csiperkegomba
  • 2 ek olaj a zöldségekhez
  • 2 ek olaj a rizottóhoz
  • 1 kk őrölt rozmaring
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • só, bors ízlés szerint
  • reszelt parmezán ízlés szerint

Elkészítés

  1. Az édesköményt alaposan mosd meg, majd vágd 4 cikkre.
  2. A gombát is pucold meg, majd a zöldségeket kend be vékonyan olajjal és fűszerezd rozmaringgal és kevés sóval.
  3. 220 fokra előmelegített sütőben süsd őket készre.
  4. A vízből és MAGGI Erőleves kockából készíts alaplevet, tartsd forrón, de ne lobogjon.
  5. Aprítsd fel a hagymát és a két gerezd friss fokhagymát, futtasd meg kevés olajon. Mikor megpuhult, és aranybarna lett, öntsd rá a leöblített hajdinát, és 1-3 percig kevergesd.
  6. Merőkanállal szedj rá annyi alaplevet, hogy elfedje, és lassú tűzön főzd. Mikor beszívta az alaplé nagy részét, merj rá újabb merőkanállal. Ezt addig ismételd, míg a hajdina megpuhul, de még nem málós. Sózd, borsozd ízlés szerint.
  7. Keverd bele a megsült és apróbb szeletekre vágott zöldségeket.
  8. Tálaláshoz szórd meg friss petrezselyemmel és reszelt parmezánnal.