Tésztaszószok változatosan, egészségtudatosan

Változatos szószok tésztákhoz, egészségtudatosan
Rugaszkodj el kicsit a hagyományos tésztaszószoktól, és meglátod, mennyi kiaknázatlan, egészségtudatos lehetőség rejlik a tésztás fogásokban! Adunk pár szuper tippet, a többit pedig már a fantáziádra bízzuk.

Ha tésztát főzöl vagy tészta receptet keresel, az általában vagy tejszínes vagy paradicsomos szósszal készül. Egy jó paradicsomos spagettinek vagy tejszínes-gombás pennének nincs is párja. Természetesen ezekkel a hagyományos szószokkal is tudsz nagyon változatosan főzni, elég, ha a többi hozzávalót változtatod annak megfelelően, hogy minek van szezonja vagy épp milyen alapanyagokat találsz otthon. A legegyszerűbb fokhagymás-paradicsomos-bazsalikomos tésztától az összetettebb, klasszikus lasagne-ig bármit elkészíthetsz úgy, hogy az a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető legyen, és ízlésednek megfelelően személyre is szabhatod a receptet.

Ha azonban nyitott vagy az újdonságokra, olvass tovább, nem fogsz csalódni. Megmutatjuk a tésztaszószok sokszínű világát, és megosztunk néhány egészségtudatos tésztaszósz tippet is.

A paradicsomos szószok varázsa

A paradicsomos szószok a tésztaszószok klasszikusai. Az érett paradicsomok frissessége és zamata már magában, pár zöldfűszerrel ízesítve is fantasztikussá tudja tenni a tésztákat. A paradicsomos szószok elkészítése viszonylag egyszerű, és a fűszerek mellett zöldségekkel, húsfélékkel vagy akár halakkal is variálhatók. De nem is feltétlenül szükséges a házi paradicsomszósz készítésével bajlódni, hiszen itt vannak nekünk a finom MAGGI üveges szószok, amiket elég felmelegíteni és ráönteni a tésztára. A Maggi Klasszikus Bolognai, Zöldfűszeres Bolognai és Arrabbiata szószokkal gyerekjáték a tészta főzés.

  • Tedd a paradicsomos tésztát izgalmassá sok szezonális zöldséggel vagy akár hüvelyesekkel is. Így nem csak rosttartalmát növelheted, hanem a hüvelyeseknek köszönhetően fehérjében is gazdag lesz. Tudtad, hogy a bolognai spagettire megszólalásig hasonló finomságot tudsz készíteni, ha vöröslencsét főzöl a paradicsomszószba?
  • A rost- és fehérjebevitel növeléséhez a növényi alapú Garden Gourmet termékek is ideálisak. Darált hús helyett próbáld ki a bolognait Garden Gourmet Vegán Darálttal, vagy tegyél a paradicsomos tészta tetejére húsgolyók helyett Garden Gourmet Zöldséggolyókat!

Zöldséges és vegán tésztaszószok

Ha fontos számodra az egészségtudatos étkezés, és kitekintenél a paradicsom alapú tésztaszószok világából, jó, ha tudod, hogy rengeteg, az egészségtudatos és kiegyensúlyozott étrendbe passzoló tésztaszósz létezik, akár vegetáriánus vagy vegán változatban is. Ezek a házi, zöldséges és vegán tésztaszósz receptek nemcsak finomak, hanem táplálóak is. Alapanyagtól függően gazdagok rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, és kiegészítheted őket olyan hozzávalókkal, amik a fehérjetartalomról is gondoskodnak.

Most megosztunk néhány receptet, amiket mindenképp érdemes kipróbálnod. Ezeket a szezonálisan elérhető zöldségkínálat alapján saját ízlésedre szabva számtalan új tésztaszósz variációt készíthetsz.

Kapros tökös szósz

  1. Egy kis tököt (kb 20 cm hosszú) tisztíts meg, vágd közepes darabokra, forrásban levő sós vízben főzd roppanósra.
  2. A főtt tököt vedd ki a vízből, és kevés főzőlével, valamint egy csokor kaporral turmixold sima krémmé, majd öntsd az időközben kifőtt tésztára.
  3. Tálaláskor szórd meg vegán sajthelyettesítővel, vagy amennyiben fogyasztasz sajtféléket, morzsolj a tetejére kecskesajtot.

Próbáld ki teljeskiőrlésű vagy hajdinatésztából, és egyél mellé friss salátát!

Bazsalikomos-diós cukkiniszósz

  1. 2 kisebb cukkinit tisztíts meg, vágd közepes darabokra, forrásban levő sós vízben főzd roppanósra.
  2. A főtt cukkinit vedd ki a vízből, és kevés főzőlével, valamint egy marék friss bazsalikommal és egy marék dióval turmixold sima krémmé, majd öntsd az időközben kifőtt tésztára.
  3. Tálaláskor szórd meg vegán sajthelyettesítővel, vagy amennyiben fogyasztasz sajtféléket, tálald parmezánforgácsokkal.

Növelheted a fogás fehérjetartalmát, ha kisütsz mellé egy adag Garden Gourmet Vegetáriánus Pirított Falatokat.

Vegán brokkolis szósz

  1. 1 fej brokkolit szedj rózsáira, forrásban levő sós vízben főzd roppanósra.
  2. A főtt brokkolit kevés főzőlével, 1 gerezd fokhagymával, 1 is marék mandulával és 1 ek citromlével turmixold sima krémmé, majd öntsd az időközben kifőtt tésztára.
  3. Parmezánforgácsokkal tálald.

Ugye ezek a receptek meggyőztek arról, hogy a tésztaszószok mennyire változatosan és egészségtudatosan elkészíthetők?

Kísérletezz bátran, váltogasd, kombináld az alapanyagokat, fűszereket, és hozd ki a kreatív tésztaételekből a maximumot!