Ha próbáltál már otthon készíteni, vagy követed a főzőműsorokat, bizonyára megtanultad, hogy a rizottó készítés nem is annyira egyszerű feladat. Persze nem is kifejezetten bonyolult, ha tisztában vagy pár trükkel.
Ha szeretnéd ellesni a tökéletes rizottó elkészítésének fortélyait, kattints cikkünkre! Ha pedig „csak” pár izgalmas receptre vágysz, görgess lejjebb.
Paradicsomos-zöldfűszeres rizottó kecskesajttal
Szereted a rizottót? Akkor ezt a hamis, hajdina rizottót is imádni fogod!
A hajdina gluténmentes álgabona, emiatt nagyon népszerű a gluténmentes étrend követői körében. Ha célod a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás, iktasd be a hajdinát az étrendedbe!
A hajdina ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag. A kálium, foszfor és magnézium mellett B1 és B2 –vitamint is tartalmaz. Plusz egy érv a hajdina mellett: rost- és antioxidáns tartalma is kiemelkedően magas.
A hajdinát az elkészítés előtt néhány órával érdemes beáztatni, így a szemek kb. négyszeresére dagadnak, a főzési idő is lerövidül. De ha nem áztatod be jó előre, akkor is finom lesz, maximum egy kicsit tovább kell főzni. Az öblítést viszont semmiképp ne hagyd ki! A hajdinát kétszeres mennyiségű vízzel, kevés sóval, esetleg fűszerekkel ízesített vízben szoktuk főzni, csak óvatosan kevergetve, nehogy összetörjenek a szemek.
Gombás, édesköményes hajdina rizottó
Ezt a zöldséges hajdina rizottót szinte bármilyen zöldségből elkészítheted attól függően, hogy épp minek van szezonja, vagy mit találsz otthon a hűtőben. A fűszerezésen is változtass nyugodtan ízlés szerint!